Carian Batu Sempadan

Seawal pagi pagi mungkin kerja kerja mencari batu sempadan bermula. 5 batu tanda sempadan wajib dicari untuk pengesahan saiz tanah. xnak lebih xnak kurang.
.
Dapatlah skit menimba pengalaman mencari batu sempadan ni. Boleh dah wat keja part time cenggini gayanya.
.
Berbalik kepada hal tanah ni dah menunjukkan cabaran yang wajib ditangani masa terdekat ni. Antara cabarannya:
.
1. tanah ni jadi laluan plak walhal ada jalan pertanian lain boleh lalu. Nak shortcut agaknya. Nanti HR pagar pandai pandai mereka lah cari jalan sebenar. HR akan letak notis awal awal dulu nanti atas tanah ni.
2. Ada pagar plak di atas tanah ni. seekar mau dia ambil tanah ni sebab jumpa 3 batu dalam pagar dia. Yang ni memang kena jumpa dengan tuan pagar agar dialihkan semula pagar ni ke sempadan sepatutnya. Nak tunjuk kat dia agar dia boleh lihat dalam geran nanti kedudukan sebenar sempadan. Yang ni boleh ke buat tuntutan atas kerugian n pencerobohan tanah?
3. Hujung tanah ni ada paya. Bagus dah ada sumber air. Namun ada 2 batu sempadan ni memang jumpa dalam paya berair. HR ingat masa nak bersihkan tanah ni nanti minta mesin tu kambus tanah berpaya skit tu nanti. Masa nak kambus HR akan tanda siap siap kedudukan batu sempadan n cabut. lepas dah level tanah tu baru letak semula batu sempadan. boleh ke buat camtu?
.
Peringkat awal ni ada banyak lagi menda nak buat atas tanah ni. Step by step HR.
.
#PertanianSatuPerniagaanMulia
#UsahawanAgroKerjayaPilihan

This entry was posted in Kursus Kelapa. Bookmark the permalink.